משהו מוזר הופיע פתאום על העין? תחושה מוזרה או גירוד? מה כל אילו אומרים? האם מדובר בנגע בעין? האם יש סוגים שונים של נגעים בעין ומה הן דרכי הטיפול המומלצות? תחושות מטרידות או הופעת גירוד הן בעיות מטרידות במיוחד וחשוב לדעת כיצד לטפל בהן בצורה הנכונה – המדריך המלא אז מהו בעצם נגע בעין? כל גוש, פצע, פצעון או "מראה מוזר" המתפתח על פני שטח העין נחשב בעצם לנגע. אבל, חשוב להבדיל בין שני סוגים מרכזיים של גידולים – גידולים על שטח פני העין וגידולים בתוך העיניים.
גידול על שטח העין
גידולים של פני שטח העין יופיעו לרוב על לחמית העין – זוהי הרקמה הלבנה שמסביב לקרנית שלנו. נבחין בגידול זה לרוב כשנסתכל על עצמנו במראה. הגידול יכול להיות בהיר, ורדרד או כהה. לרוב, גידול שכזה יופיע על הלחמית, אבל גידולים יכולים להופיע גם על שטח העין או "לטפס" מהלחמית אל הקרנית שלנו.
גידול שכזה יכול להיראות בכל מני צורות שנונות, הוא יכול להיות שטוח או בעל נפח, ממוקד למקום אחד או מפוזר. הגידול יכול להופיע על הלחמית הבולברית – החלק שמצפה את העין שלנו, או על הלחמית הטרזלית- החלק שמצפה את פנים העפעף העליון או התחתון.
מה עושים?
דבר ראשון, בכל מקרה של חשד לקיומו של נגע או גידול בלחמית, חשוב לפנות לאונקולוג עיניים מומחה. כאשר תגיעו אל הרופא, הטיפול המקובל לרוב הוא טיפול כירורגי, שנעשה בחדר ניתוח עם מיקרוסקופ. הניתוח נעשה תחת הרדמה מקומית, ולאחר מכן הגידול שהוסר נשלח לבדיקה.
לעיתים, לאחר הטיפול הכירורגי, תצטרכו לבצע טיפול נוסף שנקרא "טיפול בהקפאה" שמטרתו לחסל כל תא של הגידול שייתכן ונשאר בעין. בסיום הניתוח, כנראה תקבלו טיפות ומשחה ותתבקשו לחבוש את העין. לאחר כמה ימים, תישאר צלקת קטנה ובריאה במקום בו הגידול היה קודם. סוגי טיפולים נוספים הם לקיחת ביופסיה של הנגע, או שימוש בטיפות כימוטירפיות או אימונומודולטוריות.
גידול בתוך העין
גידולים בתוך העין יכולים להיות גם שפירים, אבל גם ממאירים, ויכולים להופיע בכל הגילאים. רוב הגידולים האלו מופיעים כנקודת חן בתוך העין, כשסוגים נוספים הם מלנומה, גרורות לעין, לימפומה, המנגיומה, אוסטאומה וגידולים נוספים. תסמינים מוכרים עבור גידולים אלו הם תחושות של הבזקי אור, עצמים הנראה כי "צפים" בעין, טשטוש ראיה ופגיעה בשדה הראיה. בחלק מהמקרים הגידול גם לא גורם כלל לסימפטומים ונמצא בבדיקה שגרתית אצל רופא עיניים.
מה עושים?
במידה ועלה לכם חשד כלשהו לגידול על פני שטח העין או בתוך העין, יש לפנות לרופא עיניים מומחה לאונקולוגיה של העין לצורך המשך הערכה וטיפול. לאחר הפנייה לרופא, תקבלו ממנו אבחנה, הצעות להמשך טיפול והנחיות נוספות. חשוב גם לבצע בדיקות שגרתיות אצל רופא עיניים, עבור מציאת גידול ללא תסמינים.