השקט שאחרי הסערה. סיימתי הרגע לטאטא את הזכוכיות ולזרוק אותן לפח, לפחות שלא יהיו עוד נפגעים.
אני מתיישבת על הספה, ולוקחת נשימה עמוקה.
אני מרימה את מבטי ומסתכלת על הבית ההפוך. תכולת מגירת המשחקים על הרצפה, כסאות הפוכים, ציור קרוע לגזרים, ואינספור חתיכות פאזל מפוזרות ברחבי הסלון.
הוא נכנס הביתה, מבט אחד, והכל ברור. אני אפילו לא צריכה להסביר. הוא מתיישב לידי, ומחבק אותי חזק.
"מה גרם לזה הפעם?"
הויא לא הצליחה להרכיב את הפאזל. אני אומרת בגרון חנוק.
הדמעות מתחילות לזלוג ואני מסתכלת עליו מבעד אליהן. אני לא יכולה יותר. אנחנו חייבים עזרה.
אם חשתם הזדהות בעת קריאת הקטע הנ"ל, יכול להיות שיש לכם ילד או ילדה הסובלים מבעיות התנהגות. אך במקום לקפוץ למסקנות, המשיכו לקרוא. מטרת המאמר היא לשפוך אור על הנושא המורכב והחמקמק של בעיות התנהגות.
אז מה זה בעיות התנהגות ואיך תדעו אם ילדיכם סובלים מהן ?
ילדים הסובלים מבעיות התנהגות פועלים באגרסיביות כלפי הסביבה שלהם- הורים ,מורים, חברים, אחים קטנים או כלפי חיות וחפצים. התנהגותם כוללת אלימות, חוצפה, גניבות, הפרה של חוקים ואי היענות להוראות המבוגרים האחראים עליהם. ילדים עם בעיות התנהגות מתקשים ביצירת קשרים חברתיים, מתנהגים בצורה לא נעימה לילדים אחרים ונוהגים באימפולסיביות ובאגרסיביות.
לרוב מדובר בילדים רגישים, בעלי סף תסכול מאד נמוך. (מכך נובעות ההתפרצויות)
הם מבטאים התנגדות כלפי מרות וציפיות מהם, ואינם מוכנים לקבל גבולות. מרבית המקרים הקשים יבואו לידי ביטוי ביותר מאחת מהסיטואציות- צהרון, גן, בית וחוגים.
מהם הגורמים להופעת בעיות ההתנהגות ?
-טמפרמנט מולד. ישנם ילדים עם אופי קשה ועקשן יותר מאחרים, פעמים רבות הנטייה לאופי מסוים תהא גנטית, ובחלק מהמקרים הגורם הוא טמפרמנט שנובע מהפרעת קשב וריכוז, או מהפרעות נפשיות שונות כגון דיכאון או חרדה.
-משברים נפשיים: קונפליקטים משפחתיים\ לחץ בבית הספר- משבר לימודי או חברתי.
-שינויים בחיים- מעבר דירה, שכול או גירושין.
-חסך בסמכות הורית ובהצבת גבולות.
מתי טמפרמנט\ אופי הופכים ל"בעיות התנהגות"?
-החומרה של ההתנהגויות- מנטייה לווכחנות ולהתגרות באחים עד התעללות אלימה הכוללת כלי נשק, התאכזרות לבעלי חיים וחוסר מוחלט לקבל הוראות.
– תדירות ההופעה של הבעיות- אם זה קורה בכל מקום וכל הזמן ולא רק לעיתים רחוקות.
-השפעת הבעיות על התפקוד בבית הספר.
הטיפול
טיפול רגשי מומלץ לסיוע בביטוי הכעסים ובהתמודדות איתם. מחקרים מראים כי שילוב של טיפול רגשי ותרופתי מביא לתוצאות המיטיבות ביותר, בשלב ההתחלתי. הפנייה לפסיכיאטר ילדים היא קריטית לפני התחלת טיפול מכיוון פסיכיאטר ילדים ונוער מכיר את יעילות הטיפולים השונים ויכול להפנות לגורמים מקצועיים שאותם הוא מכיר. לכן, המלצתו תהווה את הפתרון הטוב ביותר עבור הבעיה.