רואים כפול? זאת לא בהכרח פזילה.
ישנן סיבות שונות ומגוונות שעלולות לגרום לראייה כפולה אצל חולים שונים, החל מבעיות בקרנית או ברשתית העין וכלה בנזק הנגרם לאחד מעצבי הראייה במוח.
אז איך יודעים מה הגורם לראייה הכפולה ואיך ניתן לטפל בה? על כך בכתבה הבאה.
איך מזהים את הסיבה לראייה הכפולה?
אם אתם סובלים מראייה כפולה, ניתן לבצע מבחן פשוט שמאפשר לצמצם את הסיבות האפשריות לבעיה. מביטים באובייקט שנראה כפול, ומכסים עין אחת. לאחר מכן פותחים את העין הראשונה ומכסים את השנייה. אם האובייקט נראה כפול רק כאשר שתי העיניים צופות בו במקביל, מדובר בבעיה עצבית. אם התופעה נחווית רק כאשר אחת מהעיניים פקוחה, מדובר בבעיה הקשורה לעין עצמה. בכל מקרה, לאחר אבחון עצמי, מומלץ לפנות גם לאופטומטריה מומחית על מנת לזהות את הבעיה המדויקת ולקבל הפניה להמשך טיפול. פרטים נוספים על אבחון ראייה כפולה וטיפול באמצעות פריזמה ניתן למצוא באתר – https://www.optica-carmit.co.il.
ראייה כפולה בעלת מקור דו עיני
לראייה כפולה המתרחשת בשתי העיניים יכולות להיות סיבות שונות. באופן עקרוני, מדובר בבעיה שאיננה אופטית (כלומר אינה קשורה לעדשת העין עצמה) אלא בעיה עצבית הקשורה לתפקוד המוח ולתיאום בין שתי העיניים. המוח, מקבל תמונה שונה משתי העיניים ומבצע חיבור שלהן לכדי תמונה אחידה אחת. במקרים בהם העיניים לא מותאמות, המוח מתקשה לייצר תמונה אחידה, ונוצרת כפילות. הדבר נובע בדרך כלל מפגיעה באחד משלושה עצבי הגולגולת האחראים על שרירי העין השונים. אמנם מדובר בבעיה עצבית ולא אופטית, אך ניתן לטפל בה באמצעים אופטיים שונים כמו הרכבת משקפיים, תרגילי עיניים, שובר אור (פריזמה) וכן שימוש ברטייה.
ראייה כפולה בעלת מקור חד עיני
אם מדובר בראייה כפולה רק באחת העיניים, סביר שהדבר נובע מבעיה באחד מאיברי העין. אסטיגמטיזם (עקמומיות הקרנית), קרטוקונוס (פגיעה במבנה הקרנית), פטריגיום (קרום על הקרנית), קטרקט (עכירות בעדשה) או אפילו בעיות ברשתית או יובש בעין – כל אלה יכולים כולם לגרום לראייה כפולה באחת העיניים. למחלות ותופעות אלו יש תסמינים נוספים מלבד ראייה כפולה, אך לעיתים הן יבואו לידי ביטוי בראייה כפולה בשלבים מוקדמים, לפני הפרעות חמורות יותר בראייה.
לכל מחלה קיים טיפול מתאים אך באופן כללי במרבית המקרים ניתן לטפל גם באמצעות טיפול אופטי כמו משקפיים או עדשות. במקרים חמורים יותר כמו אסטיגמטיזם או קטרקט, ניתן לטפל גם באמצעות ניתוח קרני לייזר. במקרה של זיהוי של ראייה כפולה בעלת מקור חד עיני, מומלץ לפנות לאבחון הכולל בדיקה מדוקדקת של איברי העין השונים, וכן בדיקה הן של הקרנית והן של הרשתית. לחלק מהמחלות, כמו קטרקט למשל, יכולות להיות גם סיבות גנטיות, ועל כן אם ידוע על בעיה גנטית במשפחה ואחד הילדים סובל מראייה כפולה, מומלץ לפנות לאבחון בהקדם האפשרי.