שמן הזית נחשב בעיני רבים כשמן בעל סגולות מיוחדות והוא בא לידי ביטוי במטבחים שונים ובעיקר במטבח הים תיכוני. את שמן הזית ניתן להכין ממגוון סוגי זיתים שונים, והטעם שלו מתבסס ברובו על סוג הזית שממנו הוא הוכן.
שמן הזית בתרבויות עתיקות
שמן זית נפוץ בעיקר במטבחים הים תיכוניים, בעיקר במטבח היווני ובמטבח הארץ ישראלי.
ניתן להכין את שמן הזית ממגוון רחב של זיתים, מה שיוצר מגוון רחב של שמנים שונים בעלי טעמים שונים ובעלי ריחות שונים. מרכיב הריח הינו מרכיב חשוב מאוד כאשר אנו מדברים על שמן הזית והוא מעיד במידה רבה על איכות השמן.
מעבר לשימושים השונים שיש לשמן הזית במטבחים השונים, בעבר היה נהוג להשתמש בשמן למטרות שונות אחרות. אחת מהמטרות הללו הייתה לטובת הדלקת אור, שימוש אחר היה לטובת מריחת שמן על הגוף (נתפס כמנהג שהיה נהוג בבתים עשירים בלבד).
כפי שציינו קודם לכן, יש מגוון רחב של שמנים שונים שעשויים מזיתים כאלה ואחרים. כיצד נדע לבחון את רמת השמן ואת איכויותיו?
אפשרות ראשונה היא לבדוק את רמת החומציות של השמן. רמת החמיצות מתבססת על כמות הזיתים וסוג הזיתים שבהם הוכן השמן.
אפשרות שנייה היא באמצעות מבחני טעם שמבוצעים על ידי מומחים בתחום השמנים והזיתים. מרכיב הטעם והצבע משחקים תפקיד מרכזי בבחינה זו, וישנם מספר קריטריונים שעל פיהם מדרגים את רמת השמן.
טעם וצבע השמן זית
צבעו וטעמו של שמן הזית מושפעים ממגוון רחב של גורמים. הגורם העיקרי שמשפיע על צבעו של השמן הוא צבעם של הזיתים בזמן תהליך ההכנה. כמובן שגם סוג הזית משפיע במידה רבה, כי הוא זה שקובע מלכתחילה את צבעו של שמן הזית. ישנם שני גוונים עיקריים של שמנים: הראשון והמוכר ביותר הוא בצבע ירוק, למעשה שמן שהוכן על בסיס זיתים ירוקים לחלוטין. השני והפחות מוכר הוא שמן בצבע צהוב- שמן שהוכן על בסיס זיתים שצבעם כהה יותר ומגיע לעיתים לשחור.
הטעם של שמן הזית משתנה גם בהתאם לסוג השמן, ומושפע בעיקר מזנו של הזית. זיתים אשר גדלו באזורים קרירים יותר, יהיו בעלי טעם שונה מאשר זיתים שגדלו באזורים צחיחים למחצה. כאשר אנו מדברים על מטבחים ומסעדות רציניות למדי, מתבצע שלב התאמת שמן הזית לסוג המנה.
ישנם שמנים מסוימים אשר עוברים תהליך של עירוב שמנים ומקבלים טעמים שונים ומיוחדים. מעבר לטעמים המיוחדים, צבעם של השמנים הללו משתנה והוא נהפך לירוק יותר או צהוב יותר (בהתאם לסוג הזית הדומיננטי בתערובת). מה שחשוב לדעת ולהקפיד עליו, שאם אנו מחליטים לבצע תערובת שמנים, אסור לנו לערבב שמן זית עם כל סוג אחר של שמן- כל הטעמים המיוחדים של שמן הזית ייאבדו.