הראייה שלנו היא לא דבר שנוכל להזניח. עלינו לדאוג לה לאורך החיים. מגיל צעיר ועד גיל מבוגר, כל אדם צריך לעבור בדיקת עיניים מקיפה אחת לתקופה, על מנת לוודא שהראייה שלו כשירה. עם השנים, בעיות עיניים נהיות יותר ויותר נפוצות, אך הדבר קיים גם בגילאים צעירים. מיד נציג 3 בעיות עיניים נפוצות שכדאי להכירן ולא להתעלם מהן.
1 – קטרקט
קטרקט היא מחלת עיניים נפוצה מאוד, שפוגעת בעדשת העין שלנו. איך זה קורה? עדשות העין שלנו מתחילות לאבד את היכולת לראות בצורה בהירה ולהתאים את הראייה למרחק מהאובייקט אליו אנחנו מסתכלים. המחלה נפוצה בעיקר החל מגיל 40-50, ובשלב הזה רוב בני האדם למשל אינם יכולים לקרוא ספרים או להשתמש בטלפון ללא משקפיים. שימו לב כי בגיל 70 ומעלה, שכיחות הקטרקט עולה ואחוז הלוקים בבעיה הוא באזור ה-75%.
על מנת לבצע בדיקת קטרקט מומלץ לפנות לרופא מומחה לרפואת עיניים. בדיקה שכזו יכולה להציל את הראייה מהידרדרות מהירה.
כיצד מטפלים בקטרקט? מבצעים ניתוח עדין ביותר להסרת העדשה הפגומה בעיננו, ומשתילים במקומה סוג של עדשה מלאכותית. במידה והקטרקט פוגע בשתי העיניים, יש לבצע שני ניתוחים שונים ונפרדים. שני הניתוחים יתבצעו בהפרש של כמה שבועות האחד מהשני. נציין כי אחוזי ההצלחה בניתוח גבוהים מאוד והניתוח עצמו עומד על זמן קצר של כרבע שעה.
2 – גלאוקומה
גלאוקומה היא מחלת עיניים נפוצה, שמתפרצת לרוב בגיל מבוגר, אחרי 60. המחלה גם מכונה בתור ״הגנב השקט של הראייה״. במחלה הזאת יש סכנה מוחשית מאוד גדולה לראייה, וכדאי לטפל בה לפני שתחול הידרדרות שעלולה לסכן את הראייה שלנו. הגורם למחלה הוא הלחץ התוך עיני.
ההמלצה היא לבצע בדיקות עיניים תקופתיות קבועות בגילאים מבוגרים, על מנת לזהות מוקדם ככל הניתן את המחלה. כאשר מאבחנים את המחלה בשלב מוקדם, ניתן לטפל בה בעזרת מומחה לרפואת עיניים באמצעות טיפול תרופתי או טיפות מיוחדות לעיניים. אם מאבחנים את המחלה בשלב מאוחר יותר, כשהלחץ התוך עיני משפיע על עצב הראייה ובאופן ישיר משפיע גם על יכולות הראייה, ההמלצה הרפואית היא לבצע לייזר או ניתוח ממוקד.
3 – ניוון רשתית הראייה – AMD
ניוון רשתית הראייה הוא ניוון מקלורי שמתרחש על רקע גיל. בראשי תיבות המחלה נקראת AMD. מדובר בפגיעה ישירה ברשתית העין ובחלק המרכזי של העין שנקרא מקולה. מחלת העיניים הזו שכיחה בעיקר אחרי גיל 70, אך יש גם לא מעט צעירים שסובלים מירידה בראייה בעקבות התנוונות של הרשתית.
המחלה מחולקת לכמה שלבים. השלב הראשון הוא ״השלב היבש״ – הירידה באיכות הראייה היא איטית יותר. כשהניוון הופך להיות מואץ הוא מגיע לשלב השני – ״השלב הרטוב״. בשלב הזה הפגיעה עלולה להיות קשה מאוד ולהוביל לאובדן ראייה באחת או שתי העיניים. שימו לב כי עישון עשוי להגדיל את הסיכון לחלות ב-AMD. הטיפול בשלב היבש הוא בעיקר עם תוספי תזונה, ובשלב הרטוב הטיפול כולל זריקות תוך עיניות של חומר מיוחד.